Siirry sisältöön

Tunnista oireet

Ikääntymisen myötä ihomme ohenee ja ihonalaiskudos veltostuu. Yläluomelle muodostuu pikkuhiljaa ylimääräinen ihopoimu, joka laskeutuu ensin luomipoimun, sitten luomireunan ja hankalimmillaan koko ripsirivistön päälle. Ihon veltostuessa silmäluomien ihonalaiskudoksen rasvatyynyt alkavat työntyä ylä- ja alaluomien ihon alle näkyväksi kohoumaksi. Yläluomella rasvakohoumat painavat mekaanisesti luomea alemmaksi aiheuttaen painontunnetta ja vaikeuttaen silmäluomien avautumista ja näkemistä. Alaluomilla rasvakohoumat taas näkyvät ns. silmäpusseina. Kulmakarvojen taso laskee iän myötä, mikä painaa yläluomea edelleen alemmaksi. Seurauksena on väsynyt katse ja jatkuva kulmakaarien nostelu.

Raskaat yläluomet voivat aiheuttaa monenlaisia silmien rasitusvaivoja, joita emme aina osaa yhdistää silmäluomista johtuviksi. Koska muutokset tapahtuvat hitaasti vuosien kuluessa, emme niitä välttämättä tiedosta. Seuraavassa on lueteltu yleisimmät oireet, joita raskaat yläluomet aiheuttavat. Jos tunnistat yhden tai useamman alla kuvatun oireen päivittäiseksi tai olet jo kiinnittänyt huomiota raskaisiin yläluomiisi, suosittelen varaamaan ajan leikkausarvioon.

Oireet

Näkökenttä kaventuu eri katsesuunnissa. Silmäluomien muodosta riippuen näkökenttä kaventuu yleensä aluksi sivukatsesuunnissa, mutta myöhemmin myös suorassa katsesuunnassa.

Ylimääräinen ihopoimu hautoo ihoa ja voi aiheuttaa toistuvan tai pitkäaikaisen ihottuman tai haavauman.

Silmäluomien tehtävä on suojata silmää ulkoisilta ärsykkeiltä räpytysrefleksin avulla. Jos ylimääräinen ihopoimu laskeutuu koskettamaan ripsiä tai luomireunaa, se aiheuttaa toistuvan roskantunteen ja räpytysrefleksin.

Laskeutunut yläluomen ihopoimu voi johtaa kyynelnestettä silmän ulkonurkan iholle, jolloin silmän ulkonurkkaa joutuu jatkuvasti pyyhkimään ja sen iho ärtyy.

Kun yläluomet alkavat varjostaa näkökenttää, nostelemme vaistomaisesti kulmakarvojamme nähdäksemme paremmin. Jatkuva nostelu voi aiheuttaa päänsärkyä, koska otsan rypistäjälihas joutuu jännitystilaan.

Jos näkeminen vaatii pinnistelyä raskaiden yläluomien aiheuttaman näkökenttärajoitteen vuoksi, ovat iltaa kohti lisääntyvät silmien rasitusoireet tavallisia. Otsan alueen lihakset ovat väsyneet jatkuvasta jännityksestä, minkä vuoksi tarkkaa näkemistä vaativat toimet, kuten lukeminen, ovat iltaisin erityisen hankalia.

VARAA AIKA