Siirry sisältöön

Leikkauksen jälkihoito

Jälkihoidon merkitystä ei voi liikaa korostaa. Jälkihoidon huolellinen toteuttaminen on osa leikkauksen lopputulosta ja nopeuttaa toipumista. Leikkauksen jälkeen vointi on yleensä hyvä eikä merkittävää kipua ole. Varaa silti aikaa rauhalliseen toipumiseen 7-10 päivää, jos sinulle tehdään ylä- tai alaluomileikkaus ja vastaavasti 2 viikkoa, jos sinulle tehdään ylä- ja alaluomileikkaus. Jos sinulle tulee herkästi mustelmia, kannattaa toipumiseen varata edellä olevia pidempi aika. Sairausloman pituus on 1-2 viikkoa riippuen toimenpiteen sisällöstä ja potilaan työnkuvasta.

Leikkausalueen turvotus on runsainta 3 leikkauksen jälkeisenä päivänä, jonka jälkeen se alkaa vähitellen laskea. Mustelmat laskeutuvat painovoiman vaikutuksesta leikkausalueen alapuolelle.

Kotona silmäluomileikkauksen jälkeen:

  • Ota tarvittaessa särkylääkettä erillisen ohjeen mukaan 1-3 päivän ajan.
  • Jatka kylmähoitoa kahden tunnin välein 30min kerrallaan hereillä ollessasi 3 päivän ajan. Sen jälkeen voit jatkaa kylmähoitoa tarpeen mukaan ompeleiden poistoon asti.
  • Haava-alueiden tihkuttelu leikkauspäivänä on normaalia. Jos tihkuttelua on, voit pitää kylmähoitoa 45min ajan kerrallaan.
  • Tiputa geelimäiset silmätipat aina ennen kylmähoitoa ja reilusti yöksi 2-3 viikon ajan.
  • Vältä kuumia juotavia, alkoholia sekä mausteisia ruokia leikkauspäivänä.
  • Käy suihkussa/ huuhtele haavat runsaalla vedellä aamuin illoin leikkauksen jälkeisestä päivästä lähtien ompeleiden poistoon saakka.
  • Muista kohoasento ollessasi makuulla viikon ajan.
  • Älä kumartele, nostele tai ponnistele viikkoon.
  • Älä sauno tai ui viikkoon.
  • Vältä hikiliikuntaa 2 viikon ajan.

Myöhäishoito ja jälkitarkastus

Kun ompeleet on poistettu, kosteuta silmäluomien ihoa silmänympärysiholle tarkoitetulla kevyellä kosteuttavalla hoitotuotteella säännöllisesti. Näin ihon kimmoisuus ja kosteustasapaino palautuvat leikkausalueella. Neuvomme hoitotuotteiden käytössä ja hoitotuotteita on saatavilla myös klinikaltamme. Erityisiä leikkausarpien ehkäisyyn tai hoitoon tarkoitettuja tuotteita en suosittele silmäluomille.

Vältä arven hankaamista leikkausta seuraavien viikkojen aikana. Arven kohtaan saattaa muutamien viikkojen ajaksi tulla pieniä talikertymiä eli ”finnejä”, jotka kuivuvat itsestään. Suojaa arvet voimakkaalta auringonvalolta aurinkolasein tai korkeakertoimisella (SK50) auringonsuojatuotteella 6 kuukauden ajan, koska auringonvalo voi tummentaa pysyvästi arpea.

Vaihtelevaa vähäistä turvotusta voi olla silmäluomilla 1-4kk ajan. Silmäluomireunan kosketustunto palautuu 1-3kk kuluessa. Leikkausarvet vaalenevat 2-6 kuukauden kuluessa lähes huomaamattomiksi.

Maksuton jälkitarkastus, jossa toivon tapaavani kaikki leikkauspotilaani, on 4-6 kuukauden kuluttua toimenpiteestä.

Terveet elintavat ja ihon suojaus auringon UV-säteilyltä ovat parhaat keinot ylläpitää ihon nuorekkuutta ja silmäluomileikkauksella saavutettua lopputulosta.

VARAA AIKA