Silmäluomen näpyt ja kasvaimet
Suurin osa silmäluomien iholla olevista näpyistä ja kasvaimista on hyvänlaatuisia. Niiden poisto on kuitenkin suositeltavaa, jos ne aiheuttavat tulehdusta, roskantunnetta, hankausvaivaa tai virheasennon silmänluomelle. Mitä pienempi muutos on, sitä helpompaa kirurginen poisto on. Joskus riittää vain näpyn poltto.
Pienten näppyjen tai kasvainten kyseessä ollessa toimenpideajan voi varata suoraan puhelimitse. Kookkaiden tai epäilyttävien muutosten kyseessä ollessa kannattaa tulla ensin leikkausarviokäynnille.
Jos kasvain ei ole erityisen huolestuttava eikä aiheuta oireita, otan arviokäynnillä kasvaimesta mikroskooppisen digikuvan. Näin voin tarkasti havaita mahdolliset pienetkin muutokset kontrollikäynnillä. Kuvien avulla muutoksia voidaan seurata myös vuosien kuluessa parhaiten.
Jos vastaanotolla herää epäily kasvaimen pahanlaatuisuudesta, teen paikallispuudutuksessa kirurgisen poiston tai koepalan oton mahdollisimman pian ja lähetän kasvaimen patologin arvioitavaksi. Mikäli kasvain osoittautuu pahanlaatuiseksi, tarvitaan usein jatkotoimenpide, jotta kasvain saadaan kokonaan poistettua riittävällä tervekudosmarginaalilla. Myös vaativassa kasvainkirurgiassa toimenpiteet järjestyvät tarvittaessa nopeasti. Olen aiemmin sairaalatyössä tehnyt silmäluomien kookkaiden kasvainten kirurgiaa, joten pahanlaatuistenkin kasvainten kyseessä ollen voin hoitaa potilaani kokonaisuudessaan.
Jos näppy on kasvanut ja/tai sen väri tai muoto on muuttunut, varaa aika toimenpidearvioon.
Luomirakkula eli chalazion
Sekä ylä- että alaluomen luomireunaan aivan ripsien tyveen aukeaa kymmeniä öljypitoista eritettä tuottavia rauhasia. Kun rauhasen suuaukko luomireunassa tukkeutuu, erite ei pääse normaalisti purkautumaan rauhasesta ja rauhanen tulehtuu. Seurauksena voi olla joko näärännäppy eli hordeolum tai luomirakkula eli chalazion, jotka ovat silmäluomen yleisimmät tulehdukset. Näärännäpystä voi myös myöhemmin kehittyä luomirakkula.
Alkuvaiheessa silmäluomi voi olla punoittava, turvonnut ja kosketusarka laajemmalta alueelta kuin tulehtunut rauhanen. Jos kyseessä on näärännäppy, se nähdään vaaleana 1mm kokoisena kohoumana luomireunassa. Kun alkuvaiheen turvotus silmäluomelta on parin päivän kuluessa laskeutunut, voidaan rauhasen sisään pakkautunut erite nähdä ja tuntea kohoumana silmäluomella. Tällöin kyseessä on luomirakkula.
Hoitona on ensisijaisesti silmäluomen lämpöhaudehoito. Lämpimään veteen kostutettu froteepyyhe laitetaan 1-2 kertaa päivässä tulehtuneen silmäluomen päälle 10 minuutin ajaksi. Näin rauhasen sisään kertynyt erite pehmenee ja notkistuu ja rauhanen mahdollisesti tyhjenee itsestään. Heti lämpöhoidon jälkeen voidaan eritteen tyhjenemistä helpottaa pumpulipuikolla hieromalla. Pumpulipuikkoa vedetään samalla kevyesti painaen rauhasen päältä kohti luomireunaa. Lämpö- ja hierontahoidon päätteeksi kannattaa luomireunaan kertynyt erite vielä poistaa puhtaalla veteen tai antibioottisilmätippaan kostutetulla pumpulipuikolla pyyhkäisemällä. Silmälääkäri tai yleislääkäri aloittaa antibioottisilmätipan ja/tai -voiteen paikallishoidoksi muutaman viikon ajaksi.
Mikäli näärännäppy tai luomirakkula ei ole paikallishoidoilla parissa kuukaudessa rauhoittunut, on kirurginen avaus perusteltu. Jos luomirakkula kehittyy kookkaaksi märkäpaiseeksi jo alkuvaiheessa, kirurginen avaus kannattaa tehdä jo aiemmin.
Toimenpiteessä luomirakkula avataan ja tyhjennetään silmäluomen sisäpuolelta sidekalvolta paikallispuudutuksessa. Toimenpide on nopea eikä ompeleita tule. Toimenpidepäivä riittää sairauslomaksi. Jälkihoitona on antibioottisilmätippa 5-7 päivän ajan. Mustelmaa ja turvotusta voi silmäluomelle tulla muutaman päivän ajaksi. Siksi suositellaan kylmäpakkauksen laittamista 2×30 min kotona toimenpidepäivän iltana. Jälkitarkastusta ei yleensä tarvita.
Xanthelasma
Xanthelasma on hyvänlaatuinen kellertävä, laakea ja tarkkarajainen rasvakertymä silmäluomen iholla. Se sijaitsee tyypillisesti ylä- tai alaluomen sisäosassa ja voi olla toispuolinen tai molemminpuolinen. Xanthelasma voi kasvaa kookkaaksi.
Xanthelasma suositellaan poistettavaksi paikallispuudutuksessa hiilidioksidilaserilla. Jälkihoitona on käsittelyalueen suihkuttelu ja rasvaus antibioottivoiteella 1-2 viikon ajan hoitoalueen laajuudesta riippuen. Auringolta suojaus on tärkeää 6 kuukauden ajan käsittelyn jälkeen.