Alaluomen sisäänkääntymä eli entropium
Alaluomen tukikudosten ja luomireunan löystyminen voi johtaa silmäluomen luomireunan kääntymiseen sisäänpäin. Virheasentoa kutsutaan entropiumiksi. Tällöin ripset ja alaluomen iho kääntyvät hankaamaan silmän pintaa.
Entropium voi oireilla esimerkiksi:
- jatkuvana silmän punoituksena
- roskan tunteena silmässä
- haavaumina
- silmätulehduksina
Alussa alaluomi voi olla entropiumissa vain makuuasennossa. Tällöin silmä on aamulla herätessä punoittava, ärtynyt ja roskantunteinen, mutta rauhoittuu päivän mittaan. Silmälääkärikään ei välttämättä löydä silmäoireiden taustalla olevaa syytä, koska vastaanotolla potilaan istuessa silmäluomi on normaaliasentoinen. Ajoittainen entropium paljastuu yleensä potilaan nipistäessä silmäluomia voimakkaasti kiinni tai makuuasennossa, jolloin alaluomi ”rullautuu” sisäänpäin.
Alaluomen sisäänkääntymän eli entropiumin korjausleikkaus
Entropiumin hoito on aina kirurginen. Leikkaus tulee tehdä mahdollisimman pian virheasennon toteamisesta silmän pinnan haavaumariskin vuoksi. Ensiapuna leikkaukseen saakka voidaan käyttää teippivetoa ja rauhoittavia silmätippoja ja/tai silmävoidetta.
Leikkaus tehdään paikallispuudutuksessa ja leikkausmenetelmiä on useita. Yleensä teen korjauksen yhdistelmätekniikalla, jolloin virheasennon uusiutumisriski on pienin. Yhdistelmätekniikassa kiristän hiukan luomireunaa, jolloin luomireuna asettuu napakammin silmän pintaa vasten. Lisäksi alaluomen lihaksista tehdään ”laattamainen” tuki ihonalaiskudokseen, joka estää luomireunan kääntymisen virheasentoon. Leikkaushaavat tulevat yhdistelmätekniikkaa käyttäen sekä kohtisuoraan luomireunaa vasten ja että ripsirivistön suuntaisesti aivan ripsirivistön alle. Jälkihoito on vastaava kuin ylä- ja alaluomileikkauksessa. Ompeleet poistetaan 7 päivän kuluttua.
Entropiumin korjausleikkaukseen (1 silmä) varaamme aikaa 1,5h. ks. Leikkauspäivän kulku, Leikkaukseen valmistautuminen ja Leikkauksen jälkihoito
Alaluomen uloskääntymä eli ektropium
Alaluomen löystyminen ikääntymisen seurauksena voi johtaa luomireunan ulospäin kääntymiseen eli ektropiumiin. Muita syitä virheasentoon voivat olla esim. kasvohermohalvauksen jälkitila tai alaluomea kiristävät arvet. Luomireuna irtoaa silmän pinnasta ja kyynelneste lammikoituu tähän ”luomitaskuun”. Silmä on vetinen ja näöntarkkuus sumenee. Potilaat kuvaavatkin näköään ”kuin väreilevän veden läpi katselisi”. Ektropium on helppo tunnistaa, koska se on jatkuva ja selvästi näkyvä. Alaluomi ikään kuin ”repsottaa” ulospäin.
Ektropiumissa alaluomen sisäpinnan sidekalvo kuivuu, ärtyy ja tulee punoittavaksi. Silmä alkaa myös usein rähmimään, koska sidekalvo tulehtuu. Jos alaluomi on useiden kuukausien ajan ektropiumissa, sidekalvo keratinisoituu eli alkaa muuttua ihon kaltaiseksi. Keratinisoituessaan alaluomen sisänurkassa oleva kyynelpiste voi tukkeutua pysyvästi ja silmä voi jäädä vetistäväksi korjausleikkauksen jälkeenkin.
Alaluomen uloskääntymän eli ektropiumin korjausleikkaus
Ektropiumin hoito on aina kirurginen. Leikkaus tulee tehdä muutaman kuukauden kuluessa virheasennon toteamisesta. Ennen leikkausta aloitan potilailleni antibiootti-kortisoni-paikallishoidon, jotta tulehtunut sidekalvo rauhoittuu ja alaluomen turvotus laskee. Molemmat edellä mainitut edistävät myös haavan paranemista leikkauksen jälkeen.
Leikkaus tehdään poliklinikalla paikallispuudutuksessa. Leikkausmenetelmiä on useita riippuen taustalla olevasta syystä. Jälkihoito on vastaava kuin ylä- ja alaluomileikkauksessa. Ompeleet poistetaan 7 päivän kuluttua.
Ektropiumin korjausleikkaukseen varaamme aikaa 1h. ks. Leikkauspäivän kulku, Leikkaukseen valmistautuminen ja Leikkauksen jälkihoito